Wanneer is de beste leeftijd om te starten met rijlessen?

Starten met rijlessen nemen kan op iedere leeftijd na je 18e verjaardag. Zelfs als je al ouder dan 30 of 40 bent kan je nog altijd starten met een rijopleiding. Tegenwoordig is het overigens ook mogelijk om al op je 16e te beginnen met rijlessen. Wat is eigenlijk de beste leeftijd om te starten? Zijn er voordelen wanneer je jong of juist op latere leeftijd start met het leren rijden van een auto? We vroegen het de instructeurs van autorijschool Leiden wat zij hiervan vinden.

cabrio

Hoe cool zou het zijn om hier rijlessen in te volgen?

Rijlessen voor je 18e verjaardag

De meeste mensen beginnen nog altijd nadat ze 18 zijn geworden met het nemen van rijlessen. Dit is eigenlijk altijd zo geweest. Zelfs nu dat het mogelijk is om al twee jaar eerder te beginnen kiezen mensen in de meeste gevallen nog steeds voor de traditionele leeftijd om te starten. Vaak krijgen zij van vader en moeder een eerste rijles voor hun 18e verjaardag cadeau. Dit is dan meteen het startsein om de opleiding te beginnen die leidt tot het behalen van het rijbewijs.

Op je 16e beginnen met rijopleiding

Met het nieuwe programma 2toDrive is het tegenwoordig ook mogelijk om al op je 16e aan een rijopleiding te beginnen. Zo vroeg starten heeft enkele voordelen ten opzichte van wachten. De gedachte achter de start van dit programma is het rijden veiliger maken voor beginnende chauffeurs. Met behulp van 2toDrive kan iemand al met 17 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs. Zij mogen dan ook al autorijden maar alleen met een begeleider naast hun in de auto. In de maanden voorafgaand aan het bereiken van 18 als leeftijd kan er zodoende nog veel ervaring in het verkeer worden opgedaan.

Voordelen van laat leren autorijden

Een grote groep mensen start pas op latere leeftijd met het nemen van rijlessen. Een voordeel van laat starten zou kunnen zijn dat je op dat moment meer geld beschikbaar hebt voor een rijopleiding. Ook zal je wat serieuzer en verantwoordelijker zijn en dit zijn positieve eigenschappen achter het stuur. Een nadeel is echter dat bewezen is dat jongere mensen sneller dingen leren dan ouderen.